Spaghetti siciliani con funghi e vino bianco – dallamos elnevezés, ízharmónia
Azért persze magyarul is jól hangzik: szicíliai spagetti gombával és fehér borral… És akkor a név nem is árulja el, hogy ennek az ételnek a tetején mennyi sajt kínálja magát a gazdag tésztára olvadva… Ha szeretne tőlünk tippet kapni arra az esetre, amikor könnyű, izgalmas ízekkel laktató ebédet rendelne, hadd ajánljuk figyelmébe ezt a szicíliai spagettit. A kedvenceink közül való, szívvel, szakértelemmel kínáljuk önnek!
Szicíliai spagettinkben minden benne van, amit egy mediterrán tésztaételtől elvárhat. Óva intjük, hogy ezt a fogást egyszerűen olasznak gondolja, és semmilyen körülmények között ne mondja ezt ki hangosan, ha nem szeretne összehúzott, bozontos szemöldökök kereszttüzébe kerülni! A szicíliai konyha nem ugyanaz, mint az olasz, még akkor sem, ha annak sok vonásával rendelkezik, és sok rokon étel, alapanyag, eljárás van a kettő között. Ennek a háromszög alakú szigetnek a sok ezer éves történetével, a rajta megforduló hódító népek kultúrájával együtt változott a konyhaművészete is, és ennek megfelelően rakódtak benne egymásra a ma már elválaszthatatlan egységet képező rétegek.
A fogás alapját kétségtelenül az olasz csizma hatását mutató tésztaféle adja, hiszen nekik köszönhető a durumbúza meghonosítása, ám az ételbe kerülő fehérbor (és annak termesztése) például a görögök öröksége a szigeten, ahogyan az olíva- és a kapribogyó is. Mindegyik kikerülhetetlen eleme ennek a fogásnak.
Apropó kapribogyó, ami ételünknek jellegzetesen kesernyés, ám kellemesen fanyar, kissé csípős felhangot kölcsönöz. Talán nem sokan tudják, hogy a kapribogyó nem más, mint a kapri növény még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója, melyet ecetben, sóban vagy olajban eltéve tartósítanak felhasználásig. Étvágygerjesztő és emésztéskönnyítő hatása van, emellett csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, főleg, ha C-vitaminnal együtt juttatjuk a szervezetbe. Pompásan egészíti ki azt a lágyságot, amit a tejszín és a sajt édes krémessége ad a tésztának. Milyen szerencsések a szicíliaiak, hogy ez a növény szinte magától, minden épületrepedésben vagy kövek rései között is képes megmaradni…
A spaghetti siciliani a gombától lesz még gazdagabb, és a póréhagymától, chilitől pikáns. Az év bármelyik szakában jó választás lehet, ha házhoz rendeli, ha télen, akkor a nyarat idézi, ha nyáron, belesimul a természet rendjébe. Fogyasztásakor csak arra kell vigyáznia, hogy a gazdag szósz, amelyben a tészta fürdik, és amelyet olyan nagy élmény lefetyelve szürcsölgetni, még véletlenül se fröccsenjen senkire az irodában vagy a családi ebédlőasztalnál – ez mindig olyan kellemetlen…